RAUHANPUOLUSTAJAT TOIMIVAT U:GISSA  Sivut: SOLID1SOLID2SOLID3ESTRAUH

 

Kehitysmaakauppapurjelaiva Estellen viimevuotiseen, maailmanlaajuisen huomion saaneeseen, Gazan-purjehdukseen osallistuivat Suomesta aluksen päällikkönä Mika Jämiä ja puosuna Velimatti Koivisto. Molemmat tuttuja ajoilta, jolloin Estelle-alus liki vuosittain vieraili Uudessakaupungissa.

Purjehduksen organisoi ruotsalainen Ship to Gaza -yhdistys tavoitteenaan viedä humanitaarista apua palestiinalaisille ja edesauttaa pyrkimystä murtaa Gazan saarto. Tiedämme nyt, ettei Estelle-alus koskaan päässyt Gazaan, koska Israelin asevoimat kovin ottein valtasivat laivan ja kaappasivat sen Israeliin.

Suomen Rauhanpuolustajain Uudenkaupungin yhdistyksen kutsusta saapuu Uuteenkaupunkiin ensi viikon keskiviikkona 24.4. purjehdukselle pursimiehenä osallistunut Velimatti Koivisto. Hän kertoo mitä suuren mediajulkisuuden saavuttaneen puolivuotta kestäneen purjehduksen aikana tapahtui sekä myös mitä on suunnitteilla Estellen suhteen ja palestiinalaisten auttamiseksi. 

Estellen Gazan-purjehdukselle 

osallistunut “Wellu” Koivisto kertoo matkan vaiheista U:gin kirjastossa

ensi keskiviikkona 24.4 klo 17.30

Kidnapattu Estelle-alus hinattuna Israelin Ashdodin satamaan.


Velimatti ”Wellu” Koivisto

Estelle – pikku kepponen     ja unelma


Muistan hyvin sen lokakuun illan Uudenkaupungin silloisen telakan laiturissa vuonna 1995-6. Estelle oli ensimmäistä kertaa täällä. Siinä se lepäsi tyvenessä illassa purjeet osittain ylhäällä. Sen kymmenvuotista kunnostusremonttia oli seurattu yhdistyksemme aktiivien parissa myös täällä. Moni – itseni mukaan lukien – oli epäillyt vahvasti tämän isojen poikien ja tyttöjenkin unelman toteutumista. Siinä se kuitenkin silloin oli ja pieni purjealus alkoi yht’äkkiä näyttää suurelta.


– Estelle on pikku kepponen ihmisten valintojen ylläpitämiä talouden rautaisia lakeja ja muka meistä riippumattomia realiteetteja vastaan, sanoo purjehduksella oli mukana mm. Jyrki Pölkki, eräs tämän merkillisen, kaikista realiteeteista piittaamattoman, laivahankkeen alullepanojoista. Se on vain vähän enemmän kuin symbolinen ele, mutta hyvä sellainen. Se on hyvä väline erityisesti rauhanjärjestöille ja kehitysmaakaupoille. Tähän purjerahtilaivaan kiteytyy Jyrki Pölkin mukaan Uusi Tuuli ry:n jäsenten ajatusmaailma: suvaitsevaisuus, omavaraisuus ja rauhanomainen rinnakkainelo.


Telakan rannassa tarjoutui ensimmäisen kerran täällä kaikille kiinnostuneille mahdollisuus tutustua laivaan ja kävijöitä riitti. Sittemmin, Estellen vieraillessa usein U:gissa alus tuli tutuksi suurelle joukolle alueen asukkaita, avoimien ovien tilaisuuksissa sekä mm. koululaisvierailujen kautta. Sen ruumassa pidettiin näyttelyjä ja tilaisuuksia kulloinkin ajankohtaisista teemoista. 


Omalla yhdistyksellämme SRP:n Uudenkaupungin yhdistyksellä on koko ajan ollut kunnia toimia isäntänä vierailujen yhteydessä. Olemme myös aikoinaan hankki-neet Eestaas Oy:n osakkeita, jotka olivat kuitenkin vain tukiosakkeita, eivät siis aiheuttaneet ongelmia osingonjaon ja omistuksen osalta. Estellen omistaminen tarkoittikin ennen muuta sen varustamista liikenteeseen hyväksytyksi purjerahtilaivaksi Itämerellä ja maailman merillä. 


Reilun Kaupan rahtipurjelaiva Estelle oli silloin Suomen suurin liikenteessä oleva purjelaiva. Se on Saksassa vuonna 1922 rakennettu 53-metrinen, rautarunkoinen, takilaltaan kolmimastoinen bermudakuunari. 


Ennen aluksen myyntiä Ship to Gazalle Ruotsiin Estellen kotipaikka oli Turku, omistaja Eestaas Oy ja operaattori Uusi Tuuli ry. Eestaas Oy on pieni vaihtoehtoinen laivanvarustamo, joka omisti s/v Estellen. Eestaas Oy on perustettu vuonna 1985 Estelle-laivan oston yhteydessä. Eestaas Oy on voitontavoitteluun sitoutumaton yritys. Sen tähän astiset omistajat ovat maailmankauppoja, Emmaus-ryhmiä ja muita riippumattomia järjestöjä, sekä toimeliaita yksityisiä ihmisiä. Estellen ja Eestaas Oy:n toiminta perustuu lähes kokonaan vapaaehtoisuuteen ja talkoo-työvoimaan. Arvoina toiminnassa ovat ympäristö-ystävällisyys, solidaarisuus ja globaali tasa-arvo.


Alun perin Estelle on rakennettu purjetroolariksi. Monien vaiherikkaiden käänteiden jälkeen, joiden aikana alus mm. menetti mastonsa, sai 8 metriä lisäpituutta ja vaihtoi muutaman kerran nimeä, se päätyi Eestaas Oy:n omistukseen vuonna 1985. Kunnostus- ja huoltotöitä hoitamaan perustettiin Uusi Tuuli ry, joka kymmenen vuoden aikana kunnosti vapaaehtoistyöntekijöiden avulla Estellen muiden laivojen vanhoista ja silloiselta Masa-Yardsilta saaduista ylijäämäosista valtameriliikenteeseen katsastetuksi purjerahtilaivaksi. Tässä työssäkin Velimatti Koivisto on kunnostutunut liki alusta lähtien.


Ensimmäisen Afrikkaan suuntautuneen matkansa Estelle teki vuonna 2002, mitä ennen se oli käynyt jo Välimerellä, Irlannissa ja joissakin Pohjois-Euroopan satamissa sekä purjehtinut ympäri Itämerta kouluttaen uutta miehistöä ja kampanjoiden edustamiensa aatteiden puolesta.


Historialliselta purjehdukseltaan Angolaan Reilun kaupan purjelaiva Estelleen kerättiin täälläkin avustuslastiksi mittava määrä ennakkoon avuntarpeen perusteella tarpeelliseksi luokiteltua tavaraa. Angolasta taas tuotiin reilun kaupan periaatteiden mukaan hankittuja tavaroita.


Uudenkaupungin kirjastossa pidettiin samana vuonna tilaisuus, jossa myös  oli Velimatti Koivisto kertomassa Angolan purjehduksestaan sekä sodan vuosikymmeniä runtelemasta Angolasta, jossa vihdoinkin on solmittu rauha sotivien osapuolten kesken. 


Uudessakaupungissa Estelle on vieraillut koko kunnostuksen jälkeisen purjehdushistoriansa ajan vuodesta 1995 vuoteen 2008 asti, jolloin se juhannuksen aikaan oli Merenkulkuhallituksen väyläaseman laiturissa pari päivää ja sieltä se jatkoi matkaa Olkiluotoon ydinvoimanvastaiseen mielenosoitukseen. Tälle purjehdukselle osallistui allemerkitty yhdessä Armo Heinisen kanssa.


Uusi Tuuli ry:n ja Eestaas Oy:n tapaan Estellen uusi omistaja Ship to Gaza on poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton ruotslainen järjestö. Järjestön lähtökohtana on näkemys, jonka mukaan Gazaan on poliittisesti synnytetty humanitaarinen hätätila ja sen helpottamiseksi on voitava laivoilla viedä alueelle avustustarvikkeita. Keskeinen vaatimus on myös epäinhimillisen Gazan saarron murtaminen.


Kuten tiedämme Estellen purjehtijat eivät koskaan päässeet Gazaa. Israelin armeijan kommandoyksikkö vastoin kansainvälistä oikeutta, valtasi aluksen ja se on vielä tälläkin hetkellä Israelin Ashdodin satamakaupun-gissa. Vaatimuksesta merirosvotun Estellen takaisinsaamiseksi ei ole luovuttu ja toivottavasti siinä myös onnistutaan. Mikä olisikaan mieluisampaa meille uusikaupunkilaisilla Estellen ystäville, että alus joskus vielä saapuisi Uudenkaupungin satamaan – tietysti jatkaakseen uusia kepposia tehden purjehduksiaan maailman merillä.


Korostettakkoon, että vaatimukset kohdistuvat Israelin hallituksen toimiin, eikä maan kansalaisiin. Israelissa on paljon ihmisiä, jotka myös vastustavat Gazan saartoa ja väkivaltaa. Gazan purjehdukseen mm. osallistui entinen israelilaissotilas. Yhtälailla rauhanliike ei hyväksy siionis-tista valtioterrorismia, eikä ääri-islamilaisia terroritekoja, vaikka korostaakin poliittista ja uskonnollista riippumatto-muuttaan. Kansalaisille tulee taata ihmisoikeudet ja mahdollisuus rauhaan uskonnoista, uskonnottomuudesta ja yhteiskunnallisista näkemyksistään riippumatta.


Uusikaupunki 24.4.2013


Ilmo Suikkanen, 

Suomen rauhanpuolustajain U:gin yhdistys ry

Kehitysmaakauppapurjelaiva Estellen viimevuotiseen, maailmanlaajuisen huomion saaneeseen, Gazan-purjehdukseen osallistuivat Suomesta aluksen päällikkönä Mika Jämiä ja puosuna Velimatti Koivisto. Molemmat tuttuja ajoilta, jolloin Estelle-alus liki vuosittain vieraili Uudessakaupungissa.


Purjehduksen organisoi ruotsalainen Ship to Gaza -yhdistys tavoitteenaan viedä humanitaarista apua palestiinalaisille ja edesauttaa pyrkimystä murtaa Gazan saarto. Tiedämme nyt, ettei Estelle-alus koskaan päässyt Gazaan, koska Israelin asevoimat kovin ottein valtasivat laivan ja kaappasivat sen Israeliin.


Suomen Rauhanpuolustajain Uudenkaupungin yhdistyksen kutsumana purjehdukselle pursimiehenä osallistunut Velimatti Koivisto kertoi kirjastossa keskiviikkona pidetyssä tilaisuudessa, mitä suuren mediajulkisuuden saavuttaneen puolivuotta kestäneen purjehduksen aikana tapahtui sekä myös mitä on suunnitteilla Estellen suhteen ja palestiinalaisten auttamiseksi.Wellu ”myytiin” Estellen kaupan mukana Ship to Gazalle


Uusi Tuuli ry:n ja Eestaas Oy:n tapaan Estellen uusi omistaja Ship to Gaza on poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton ruotslainen järjestö. Järjestön lähtökohtana on näkemys, jonka mukaan Gazaan on poliittisesti synnytetty humanitaarinen hätätila ja sen helpottamiseksi on voitava laivoilla viedä alueelle avustustarvikkeita. Keskeinen vaatimus on epäinhimillisen Gazan alueen saarron murtaminen.


Ship to Gazan kanssa laivakauppaa hieromassa oli vanhoista estelleläisistä Simo Rajala ja Joosua ja minä kertoi Velimatti Koivisto. Muistan kun olin vähän aikaa poissa neuvotteluista ja palatessani kuulin kavereilta, että Estellen mukana myös minut oli myyty Ship to Gazan palvelukseen. Uumajassa perustettiin uusi varustamo, jonka puitteissa alettiin valmistella Gazan purjehdusta. Mukana oli ruotsalaisia kansanedustajia eri puolueista sekä taiteilijoita. Pohjoismaissa vastamielenosoituksia ja uhkauksia


Alku ei ollut helppoa. Tukholmassa koimme ensimmäiset Israelin ystävien toimesta järjestetyt vastamielenosoitukset. Ship to Gazan aktiivi Dror Freiler hakattiin Tukholman satamassa. Malmössä tulivat ensimmäiset pommi- ja tappouhkaukset. Huomion arvoista oli se, että aina tällaisissa yhteyksissä liikkeellä olivat jalkapallojoukkue Djurgardenin fanit. Pohjoismaissa tavoite saada julkisuutta yritykselle purkaa Gazan saarto, ei totetunut Velimatti Koiviston mukaan aivan odotetusti. Täällä tiedotusvälineet olivat melko hiljaa asiasta. Hienoa oli, että Ruotsissa ahtaajien liitto oli järjestänyt Estellelle ilmaiset satamapaikat siellä missä alus poikkesi satamassa.Ranskasta alkaen tunnelma muuttui


Tunnelma muuttui toisenlaiseksi kun tulimme Ranskan Douarneneziin. Vastaanottokomitea oli järjestänyt heti alkuun suuren lehdistötilaisuuden ja jokaiselle illalle riitti ohjelmaa. Sieltä matka jatkui Espanjan puolelle San Sebastianiin. Vastaanottotilaisuudessa oli arviolta 2500 ihmistä ja suuria sherry-tynnyreitä, joista tarjoiltiin viiniä kaikille. Sielläkin oli päällä pommiuhka. Paikallisten sukeltajien toimesta hoidettiin kuitenkin satama-alueen vartiointi tehokkaasti. Karnevaalitunnelmaa ja kansanjuhlan tuntua riitti koko San Sebatianin vierailun ajaksi. Miehistö esiteltiin kaupunkilaisille pormestarin parvekkeelta. Orkesterin johdolla kuljettiin ravintolasta ravintolaan aamuun asti.


Espanjassa viimeinen satamapaikka oli Barceloona, jossa Estellen vierailua juhlistettiin suositun Manu San-yhtyeen konsertilla, jota oli kuulemassa tuhansia barceloonalaisia. Matkan aikana tuli kaupungeista myös uusi kutsuja poiketa heidänkin satamassaan. Muun muass Ajazin kaupungin pormestari kysyi mitä maksaa, jos laiva vierailee myös heillä ja sinne myös mentiin pariksi päiväksi.Avustuslastitäydennys Italiassa: sementiä, vedenpudistamo ja jalkapalloja


Gazaan vietävä sementti 42 tonnia lastattiin laivaan Italiassa sekä myös koko laitteisto Gazaan rakennettavaa vedenpuhdistamoa varten. Italiassa laivaan tuotiin 800 jalkapalloa. Tuttu totuushan on, että jalkapallo on köyhissä ja ankeissa oloissa elävät lapset leikkimään. Jalkapallot piti lastata mukaan jo Ruotsissa, mutta lupaa siihen ei sieltä saatu, ihmetteli Wellu.Italian ahtaajat uhkasivat pistää satamat kiinni, ellei Estelle pääse lähtemään


Napolissa, joka oli viimeinen satama ennen Gazaa, ollessamme Israel oli esittänyt Italialle ultimaatumin, ettei alus saa lähteä sieltä eteenpäin. Onneksemme Italian ahtaajat ilmoittivat, kaikki Italian satamat menevät kiinni, mikäli Estelle ei saa lähteä. Ei mennyt kauaa, kun lähtölupa tuli. 

– Wellun mukaan tuskin mitään lastia on tarkastettu yhtä perusteellisesti kuin Estellen. Aluksella on ollut useita niin sanottuja Port State Control-tarkastuksia. Tuhannet kävijät ovat laivalla vieraillessaan voineet tarkistaa lastin. Miehistömme ja matkustajamme olivat rauhallisia ihmisoikeusaktivisteja. Painavin kuormamme, joka on myös erittäin helppo kuljettaa, on solidaarisuutemme Palestiinan kansalle.Yhteydet poikki ja Israelin kommandojoukot kävivät Estellen kimppuun kansainvälisillä vesillä


Napolista eteenpäin Estellellä oli 18 ihmistä, sieltä tuli mukaan kansanedustajia eri maista sekä neljä israelilaista rauhanaktivistia, entisiä maan armeijan kavereita, joilla oli kokemusta Israelin armeijan menettelytavoista tällaisissa tapauksissa. Lähestyttäessä Gazaa Israelin toimesta katkaistiin kaikki laivan puhelinyhteydet. Olimme täydellisesti eristettynä muusta maailmasta. Palvelunestohyökkäyksen kohteeksi joutuneet Ship to Gazan verkkosivut kaadettiin, mutta ne saatiin osittain toimintakuntoon.


Kiersimme alueelle Egyptin rannikkoa pitkin ja olimme kansainvälisillä vesillä, kun Israelin armeijan helikoptereista ja aluksista koostuneet yksiköt porhalsivat kohti. Olimme pitäneet aluksella harjoituksia tältä varalta ja miettineet minkälaisia passiivisen vastarinnan keinoja käytetään ja kaikkia neuvottiin olemaan provosoitumatta armeijan koviinkaan otteisiin. Sanallinen suukopu oli kuitenkin kovaa israelilaisten aluksen valtauksen toimenpiteen laittomuutta toimia kohtaan. Naamioidut miehet käyttivät miehistöä vastaan etälamauttimia ja nippusiteitä


Israelin armeija väitti alkuun, ettei sotilaiden tarvinnut käyttää voimaa laivan haltuunotossa.  Velimatti Koivisto puolestaan toteaa, ettei väite pitänyt paikkaasa. Kommandopipopäiset israelilaisjoukot käyttivät Estellen valtauksen yhteydessä hanakasti etälamauttimia aktivisteja vastaan laivan valtauksen yhteydessä. Alakannella pariin kolmeen kertaan per henkilö näytettiin sähkölamauttimien avulla kuka on uusi laivan hallitsija. Etälamauttimia käytettiin pärstäkertoimen mukaan Erästä kreikkalaista grillattiin kymmenkunta kertaa. Erityisen raa’asti kohdeltiin laivassa olleita israelilaisia rauhanaktivisteja.


Wellu kertoi prosessin aikana toimineensa vanhan, yli 80-vuotiaan kanadalaisen pastorin ja kansanedustajan eräänlaisena turvamiehenä. Tämä oli ilmoittanut, ettei hänen sydämensä tule kestämään sähköiskuja. Mies oli oikea vanhanajan saarnamies. Hän saarnasi prosessin kestäessä israelin kommandojoukoille raamatun opein, miten väärässä he olivat kohdellessaan palestiinalaisia ja laivaväkeä näin.  – Itse olen ateisti, mutta vanha saarnamies teki minuun silti suuren vaikutuksen, sanoo Wellu. 


Meidän passiivinen vastarintamme loppui siihen kun kommandojoukot mursivat komentosillan oven lukon. Muut laivalla olleet, paitsi minä ja laivan kapteeni Mika Jämiä, kahlittiin nippusiteisiin keulakannelle. Ilmeisesti katsoivat tarvitsevansa meiltä neuvoja laivan kuljetuksessa.Pitkiä kuulusteluja, uhkailuja ja sitten kuitenkin vapauttaminen


Ashtodin satamakaupungissa oli vastassa 800 sotilasta ja siellä alkoivat pitkät kuulustelut ja uhkailut. Minulle esim. ilmoitettiin, että sinä olet suunnitellut kaiken joudut olemaan ensin täällä 10 linnassa ja sen jälkeen kotimaassa 30 vuotta, kertoo Velimatti. Kuulustelijat olivat kaikki naamioituneita. 


Kaikille tehtiin ruumiin tarkastus ja läpivalaisu. Kaikki paperit, muistiinpanot ja puhelinnumerot otettiin pois. Oman merenkulun pätevyystodistuksenikin olin menettää, koska siinä oli joku puhelinnumero. Koko väestä otettiin valokuvat ja henkilötiedot passeista.


Israelilaiset tulkitsevat kansainvälisiä lakeja mielensä mukaan.Meille esim. lätkäistiin 10 vuoden maahantulokielto, vaikka emme olleet matkalla Israeliin vaan Gazaan. Hehän toivat meidät laittomasti Israeliin, manailee Wellu.


Kuulustelut olivat tiukkoja, ääntä ei säästetty ja meitä roikotettiin sellistä selliin. Saimme vasta pitkän ajan kuluttua tavata ihmisen suurlähetystöstä, mutta emme saaneet ottaa asianajajaamme yhteyttä. Neljää Israelin kansalaista, jotka olivat Estelle-laivalla on kohdeltu karkeasti ja muita ankarammin. Heidät pantiin käsi- ja jalkarautoihin ja Israelin valtausta johtanut ylipäällikkö syyttää heitä kapinasta ja kannustuksesta kapinaan. 


Pitkän riepottelun jälkeen kaikki kuitenkin päästettiin lähtemään – tosin ilman passia, jonka saimme Saksan poliisilta koneen tehtyä välilaskun siellä, toteaa Velimatti Koivisto. Kansainvälinen paineen Israel ei tohtinut päästää tilannetta edellisen turkkilaisen avustulaivan kaltaiseen kaaokseen, jossa yhdeksän avustulaivalla ollutta ammuttiin.


Estelle jäi Ashtodin satamaan, sen osalta tilanne jatkuu. Israelin miehitysjoukoista poiketen Koivisto piti Estellen parissa puuhastellut merenkuluntyöryhmään asiansa osaavina. Hän ensinnäkin ihmetteli, että miehet saivat aluksen koneen käyntiin – heillä tosin oli jostain hankitut valokuvat aluksen sisätiloista – mutta silti ilmaisi asiantuntemusta hoksata kaikki kikat, mitä aluksen koneiden käynnistäminen edellyttää. He myös huolellisesti ajoivat makean veden huuhtelun läpi jäähdytysputkiston, mikä takaa ettei kone ruostu puhki voimakkaan suolaisessa Välimeressä.Kyyhkyset pelastivat kuvat ja videot


Olimme tietoisia, että kaikki kuvat ja videot tullaan takavarikoimaan ja niinpä laivaan oli varattu joukko kirjekyyhkysiä, joihin sitä mukaa kun valtauksesta saatiin kuvamateriaalia kiinnitimme muisti-tikkuja. Jännää oli, kun kyyhkyset eivät heti lähteneet, vaan seurasivat laivaa Ashtodin satamaan ja istuskelivat hetken laivan takakannen kaiteilla. Kaikki lähetetty materiaali, videot ja kuvat, tulivat kuitenkin kyyhkysten tuomana perille eli vanha konsti osoittautui paremmaksi kuin pussillinen uusia.Merirosvottua Estelleä vaaditaan palautettavaksi


Tämän historiallisen matkan arviointi on meneillään. Olemme tyytyväisinä panneet merkille miten monissa maissa on aktivoiduttu meille tärkeän Palestiinan ja Gazan kestämättömän tilanteen ratkaisemiseksi. Monet Euroopan maat ovat myös vaatineet Estellen palauttamista. Kyseessä on laiton merirosvous. Estellen lisäksi olemme vaatimassa henkilökohtaisen omaisuutemme palauttamista ja korvauksia meille aiheutetuista menetyksistä, toteaa Koivisto.Solidaarisuus palestiinalaisia kohtaan aktivoitunut Euroopassa


Suomi on kannanotoissaan ollut muita pohjoismaita varovaisempi Israelin suuntaan. Liekö taustalla arvelluttava yhteistyö asehankinnoissa. Ruotsi on räväkämpi vaatimaan maata noudattamaan ihmisoikeuksia myös palestiinalaisille samoin kuin hyvällä itsetunnolla ja vahvalla taloudella varustettu Norja. – No nyt ulkoministeriö on meilläkin ilmaissut Gazan saarron olevan laiton ja vaatinut Estelleä palautettavaksi.


Merkkinä muutoksesta on myös Suomen eduskuntaan perusteilla oleva Ship to Gaza -ryhmä, sanoo Velimatti Koivisto ja mainitsee lisäksi alulle pannusta ”Rauha Palestiinan”-projektista, joka saamassa hyvää mytätuulta siipiensä ja sille on jo saatu EU-tukeakin.


Israelilaisaktivistin äiti ylpeä pojastaan

Yksi kolmesta israelilaisesta Yonatan Shapira, itse entinen lentäjä Israelin ilmavoimista. Palveluksessa ollessaan hän kieltäytyi osallistumasta Palestiinan kaupunkien pommituksiin. Nyt ilmoitti rohkeasti kampanjan tavoitteena olevan murtaa tuhoisa Gazan saarto. Yonatanin äiti Zvia Shapira sanoi olevansa ylpeä pojastaan : – Hän on todellinen isänmaanystävä, paljon rohkeampi kuin useimmat. Yonatan tietää, että Israelin hallitus teki pahan virheen päättäessään saarrosta, konfliktia ei voi koskaan ratkaista tällaisella politiikalla.

Velimatti Koivisto kertoi U:gin kirjastossa 

kehitysmaakauppalaiva Estellen Gazan purjehduksesta

Palestiinalaisille löytyi solidaarisuutta kautta Euroopan

Avakka • Ilmo Suikkanen 27.4.2013

Väkeä banderolleineen San Sebastianissa ja Barceloonassa Espanjassa.

Kommandosotilas grillaa Estellen matkalaisia etälamauttajalla.

Israelin armeija noussut naamioituneina laivaan.

Kommandojoukot odottamassa käskyä vallata Estelle.

Israelin armeijan yksiköt lähestyvät mereltä ja ilmasta.

Aluksen kapteeni Mika Jämiä  hymyilee ”univormussaan” Estellen ruorissa, matkalla Gazaan. Mika pitää Estelleä poikkeuksellisena aluksena, jolla on katu-uskottava historia.

Douarnenez Ranska. Keskellä Estellen miehistön turkulaisjäsen Wellu Koivisto.

Annika Lapintie: Varusmies- ja siviili-palvelusta lyhennettävä YLE Turku 6.5.13 LUE...

Kuinka Israel sai pommin

Rauhan puolesta-lehti   Hannu Reima Joulukuu.2012   LUE...

Estellen

Mika Jämiä

Kansalais-tottelematon kippari  LUE...

Rauhan puolesta -lehti 6/2012         

Rauhanpuolustajat    LUE...

Israelin viranomaiset estivät avustuslaiva Estellen pääsyn päämääräänsä Gazaan lokakuussa 2012. Siitä lähtien laiva on ollut Israelin valtion takavarikossa. Laivaa vaadittiin oikeusteitse lasteineen palautettavaksi Israelista oikeille omistajilleen. Vapauttava päätös tuli viime viikolla, mutta kidnapattu Estelle-alus romuttunee silti Israelin Ashtodin satamaan.

Estellen miehistö valmistelee oikeustoimia Israelia vastaan

Ruotsalaisen Ship to Gaza Sweden -järjestön lakimiehet valmistelevat oikeustoimia Israelin valtiota vastaan. Vallatun Estelle-aluksen miehistö aikoo vaatia takavarikoitua omaisuuttaan takaisin jättämällä joukon kanteita Israelia vastaan.            Turun Sanomat 28.2.13                  LUE...

300 km enää: Estelle lähestyy Gazaa, perillä ehkä lauantaina

SEURAA Estelleä marinetrafikissa


Estellen lasti on tarkastettu perusteellisesti ja usein

Israelin antamaa varoitusta osattiin laivalla odottaa koska Israel on pysäyttänyt aikaisemmatkin Gazaan pyrkineet avustuslaivat. Koivisto ei usko, että Israel ryhtyy voimatoimiin laivaa vastaan.

- Olemme rauhanomaisesti liikkeellä ja oletamme, ettei mitään suurempia tapahdu. Voi olla, että ne kiipeävät kyytiin ja pysäyttävät meidät ja kuskaavat jonnekin. Toivomme että saamme mennä rauhassa perille asti. Mihinkään vastatoimiin emme ryhdy.

Vuonna 2010 yhdeksän turkkilaista kuoli, kun Israelin erikoisjoukot tekivät rynnäkön Gazaan pyrkineeseen avustuslaiva Mavi Marmaraan. Mavi Marmara ja viisi muuta alusta yrittivät tuolloin rikkoa Israelin määräämän saarron.    YLE Ulkomaat 13.10.12                   LUE...

Israel ilmoittanut Suomelle

toimenpiteistä Estelle-laivaa kohtaan

Israel on ollut yhteydessä Suomeen Gazaan pyrkivän avustuslaiva Estellen takia. Estellen päällikkö Mika Jämiä ja pursimies Veli-Matti Koivisto ovat Suomesta. Estelle on Suomen lipun alla, vaikka se onkin ruotsalaisessa omistuksessa. YLE Uutiset kertoo aluksella olevan kahdeksan merimiestä ja yhdeksän matkustajaa.

Estelle oli lauantaina iltapäivällä lähestymässä Kreetaa noin 25 mailin päässä Kreikan lähimmästä saaresta, kertoo laivalta tavoitettu pursimies Veli-Matti Koivisto.

Estellen päällikkö Mika Jämiä ja pursimies Veli-Matti Koivisto ovat molemmat monelle uusikaupunkilaisille tuttuja Estellen lukuisten Uudenkaupungin vierailujen ajoilta. Kuvassa Wellu Koivisto toimii Estellen kapteenina muutamia vuosia sitten tapahtuneella purjehduksella U:gista Rauman Olkiluotoon.

Kuva Ilmo Suikkanen

S/V Estelleltä kerrotaan, että tuskin mitään lastia on tarkastettu yhtä perusteellisesti kuin Estellen. Aluksella on ollut useita niin sanottuja Port State Control-tarkastuksia. Tuhannet kävijät ovat laivalla vieraillessaan voineet tarkistaa lastin. Miehistömme ja matkustajamme ovat rauhallisia ihmisoikeusaktivisteja. Painavin kuormamme, joka on myös erittäin helppo kuljettaa, on solidaarisuutemme Palestiinan kansalle.


Lastin sisältö

Oliivipuita, 41 tonnia sementtiä, pyörätuoleja, kainalosauvoja, lastenrattaita, lastenkirjoja, leluja, 300 jalkapalloa, soittimia, teatteri laitteet, VHF-radio sekä ankkuri Estellen sisaralukseen Gazan Arkkiin.

Estellellä mukana olevat kansanedustajat:

Sven Britton Ruotsi,

Aksel Hagen Norja,

Ricardo Sixto Iglesias Espanja,

Dimitris Kodelas Kreikka,

Vangelis Diamandopoulos Kreikka,

Entinen kansanedustaja

Jim Manley Kanada

UM: Estellen suomalaiset voivat hyvin

HeSa 21.10.12  15.00                                       LUE...              

Viestiyhteydet Estelleen poikki  - videoviesti ilmestyi YouTubeen

Iltasanomat 20.10.2012 12:42                                LUE...

Israelin aseistautuneet joukot nousivat laivaan: "Meitä vastaan hyökätään"

Iltalehti 20.10.2012 klo 13.03        LUE...

Estelle on hinattu israelilaissatamaan – ei uhreja, miehistö pidätetään?

mtv3 20 10.12  22:34             LUE...

Israelin armeija kohteli kovakouraisesti Estellellä olleita israelilaisia aktivisteja

Avakka Ilmo Suikkanen 21.10.2012 klo 11.55. päivitetty 22.10. klo 9:00

Palvelunestohyökkäyksen kohteeksi joutuneet Ship to Gazan verkkosivut on saatu osittain toimintakuntoon. Estellen ruotslaiset matkalaiset Maria Pia Boethius, Dror Feiler ja Mattias Gardell, kertovat olevansa OK, mutta väsyneitä ja ärtyneitä siitä, että kesti niin kauan ennen-kuin he saivat tavata suurlähetystön edustajan ja asianajajan. Yhteistuumin matkustajat todennäköisesti esittävät lausuman, jossa  tunnustavat, että he laittomasti yrittivät tulla Israeliin. Jos he eivät tee valitusta pidätyksestä, heidät voidaan karkottaa maasta seuraavalla sopivalla lennolla. Purjelaiva Estellen ja sen avustuslastin kohtalo on yhä hämäränpeitossa.

Israelin armeija on kertonut, ettei sotilaiden tarvinnut käyttää voimaa laivan haltuunotossa.  Ruotsalaisosanottajat puolestaan kertovat israelilaisten kommandojoukkojen käyttäneen Estellen valtauksen yhteydessä etälamauttimia aktivisteja vastaan noustessaan laivaan.

Kolmea Israelin kansalaista, jotka olivat Estelle-laivalla on kohdeltu karkeasti ja muita ankaram-min. Heidät pantiin käsi- ja jalkarautoihin ja Israelin valtausta johtanut ylipäällikkö syyttää heitä kapinasta ja kannustuksesta kapinaan.

Yksi kolmesta israelilaisesta Yonatan Shapira, itse entinen lentäjä Israelin ilmavoimista ennen hän kieltäytyi osallistumasta Palestiinan kaupunkien pommituksiin, sanoo rohkeasti kampanjan tavoitteena olevan murtaa tuhoisa Gazan saarto. He joutuvat oikeuden eteen todennäköisesti tänään. Yonatanin äiti Zvia Shapira sanoi olevansa ylpeä pojastaan​​: – hän on todellinen isänmaanystävä, paljon rohkeampi kuin useimmat.

  1. -Yonatan tietää, että Israelin hallitus teki pahan virheen päättäessään saarrosta, konfliktia ei voi koskaan ratkaista tällaisella politiikalla.

Laivan suomalainen kapteeni Mika Jämiä ja pursimies Veli-Matti Koivisto viettivät yönsä Gigon säilöönottokeskuksessa Ramlessa. Estellen kohtalo en edelleen epäselvä, se jää Ashdodin satamaan, jos miehistö palaa kotimaihinsa lentäen, kertoo YLE Uutiset 22.10. klo 6:57.

Kuvassa Estellen miehistö ja matkustajat yhteiskuvassa Välimerellä ennen Israelin kommandojoukkojen suoritta-maan laivan valtausta. Vasemmalla Estellen suomalainen kapteeni Mika Jämiä Turusta. Maston kohdalla keskellä laivan toinen suomalainen miehistön jäsen pursimies Veli-Matti Koivisto. Laivan lasti on humanitaarista apua Gazaan.

Israelin armeijan kommandoyksikkön miesvah-vuus Koiviston mukaan n. 75 miestä. Valtauk-sessa osaan miehistöstä ja kansanedustajista käytettiin etälamauttimia, Suomen lippu revittiin alas ja Israelin tilalle, vaikka oltiin kansainväli-sillä vesillä. Kuvassa valtauksen venekalustoa.

KATSO avustuslaivalla matkaavien kuvaamia videoita hetkellä, jolloin Israelin armeijan kommandopipoiset joukot aloittavat Estellen valtauksen kansainvälisillä aluevesillä.

Kuvassa kidnapattu Estelle hinattuna Israelin Ashdodiin. Laiva aiotaan vaatia Israelista oikeusteitse lasteineen palautettavaksi oikeille omistajilleen.

Wellu Koivisto: Kyseessä merirosvoukseen tai sotatoimeen verrattava teko

Estelle kidnapattiin kansainvälisillä aluevesillä, Suomen ulkoministeriön olisi pitänyt puuttua kaappaukseen

Avakka Ilmo Suikkanen 24.10.2012

Suomeen saapuneen avustuslaiva Estellen pursimiehen Veli-Matti ”Wellu” Koiviston mukaan laivaan nousseet Israelin joukot käyttivät etälamauttimia. itseeni ei lamautinta käytetty, mutta moniin miehistön jäseniin ja myös matkustajina olleisiin parlamentaa-rikkoihin, kertoo Wellu. Julkisuudessa Israel on kiistänyt väkivallan käytön.

– Vastarintaa emme tehneet, seisoimme kyllä laivalla ihmismuurina ja huusimme iskulauseita, Koivisto kertoi STT:lle.

Meidät kidnapattiin kansainvälisillä aluevesillä ja vietiin väkivalloin Israeliin. Suomen lippu revittiin alas ja Israelin lippu nostettiin tilalle, jatkaa Koivisto. Hänen mukaansa ulkoministeriön olisi pitänyt puuttua asiaan, koska kyseessä oli merirosvoukseen tai sotatoimeen verrattava toimenpiteet Israelin armeijan taholta Suomen lipun alla purjehtivaa avustuslaivaa vastaan. Koivisto manasi myös Israelia aktivistien huonosta kohtelusta pidätyksen jälkeen. Koiviston mukaan häntä estettiin pitämästä yhteyttä lakimieheensä. Suomen suurlähetystön edustajat hän tapasi kertomansa mukaan 13 tuntia pidätyksestä.

Estelle oli viemässä avustustarvikkeita Israelin saartamaan Gazaan, mutta Israel pysäytti laivan matkan lauantaina. Koivisto kiistää tiedon, jonka mukaan Estellen kuljettamat avustustarvikkeet olisi jo toimitettu Gazaan. Hänen mukaansa aktivistit aikovat vaatia Israelin hallussa olevan laivan palauttamista lasteineen oikeusteitse.

Israelista karkotettu Koivisto saapui Suomeen puolen yön jälkeen. Pursimies kertoi Israelin asettaneen hänet kymmenen vuoden maahantulokieltoon, vaikka maan sotavoimat veivät heidät väkivalloin Israeliin, mehän olimme matkalla Gazaan.

Myös Estellen kapteeni Mika Jämiä on saapunut Suomeen tänään iltapäivällä.

Estellen pursimies Wellu Koivisto kritisoi Israelin toimia

Suomeen palannut avustuslaiva Estellen pursimies Veli-Matti Koivisto kertoo, että kansainvälisillä vesillä laivaan nousseet Israelin joukot käyttivät etälamauttimia. Koiviston mukaan aluksen miehistö teki väkivallatonta vastarintaa siihen asti kunnes Israelin joukot mursivat komentosillan oven.

YLE Uutiset 24.10.12      KATSO video...

Gazassa jo odotetaan Estelleä  KATSO

Oikeus voitti: Israelin takavarikoima Estelle-avustus-purjealus pääsee vapauteen

Avakka • Ilmo Suikkanen • 3.9.2014

Kaksi vuotta Gazassa takavarikossa ollut avustuslaiva Estelle on vapautettu Israelin oikeuden päätöksellä. Estellen miehistössä toiminut Mika Jämiä iloitsee Yle uutisissa asiasta, sillä Gazan tilanne on taas pinnalla, ja alueelle kaivataan apua ja kansainvälistä painostusta. – Verkkolehti Avakka uutisoi Estellen Gazan purjehdusta Estelle-veteraanien Mikan Jämiän ja Velimatti Koiviston välityksellä ahkerasti. Tilanne jämähti pariksi vuodeksi oikeusprosessiin kidnapatun Estellen vapauttamiseksi ja palauttamiseksi oikeille omistajilleen.

Israelin viranomaiset estivät avustuslaiva Estellen pääsyn päämääräänsä Gazaan lokakuussa 2012. Siitä lähtien laiva on ollut Israelin valtion takavarikossa. Useiden oikeudenkäyntien jälkeen Israelin oikeuslaitos vapautti Estellen viime viikonloppuna, uutisoi Turun sanomat.

– Vastustajana oli Israelin valtio eli melko iso vastustaja. Toisaalta oli hienoa nähdä, että Israelin siviilioikeus on vahva, tuomarit tiukkoja eikä se tanssi välttämättä armeijan pillin mukaan, sanoo Estellen kapteenina toiminut Mika Jämiä. Hän ei täysin usko siihen, että Estellen keula kääntyy nyt kohti Pohjoismaita. – En tiedä, tyytyykö Israelin valtio oikeuden päätökseen. Jos se valittaa, voi siinä taas kierähtää pari vuotta ennen kuin laiva saadaan vapaaksi. Olisihan vapautus nyt hyvä, sillä se on poikkeuksellinen alus, laivalla on katu-uskottava historia.


Mukana on myös Israelin Knessetissä oleva arabipoliitikko

Basel Ghattas, Israelin Knessetissä olevan yhteislista allianssin jäsen, ilmoitti sunnuntaina, että hän osallistuu matkustajana Freedom Flottila III, Ship Gazan kalastustroolarista Marianne Göteborgin mukana ja  liittyy mukaan Ateenassa .

Vuonna osoitetussa kirjeessä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle ja puolustusministeri Moshe Ya'alonille Ghattas kirjoittaa, että laivueen tarkoituksena on murtaa Gazan saartoa ja kiinnittää maailman huomio 1,8 miljoonaa palestiinalaisen oloihin Gazassa. Vankiloiden kaltaisissa aikana "häpeällisissa”, oloissa  Israelin sotilaallinen piirityksen vuoksi niin merellä kuin maalla.


Ghattas kirjoittaa edelleen:

Aion olla saattueen kanssa yhdessä muiden kansanedustajien ja julkisuuden henkilöiden mukana, jotka eri puolilta maailmaa osallistuvat tapahtumaan. Kolmas alus Freedom Flotilla kuljettaa humanitaarista apua Gazan asukkaille ja pyrkii myös saarron lopettamiseen. Ei ole syytä yrittää estää meitä pääsemästä Gazaan ja välittää apua sen asukkaille. Pyydän teitä vetoamaan, että Israelin turvallisuusjoukot pysyvät poissa ja antavat laivueen päästä määränpäähänsä. Kaikenlainen yritys lopettaa tämän laivueen matkanteko tulee vain vetämään Israelin mukaan vielä toiseen vaikeaan kansainväliseen skandaaliiin, josta maan hallitus on vastuussa, varoittaa Basel Ghattas.


Gaza-operaatiossa taas kerran mukana oleva turkulainen rauhanaktivisti Wellu Koivisto viestittää:

Terve taas. – Nyt saattaapi kayda niin etten ehdi uutta blogia tanaan kirjoittamaan niin naputtelen nyt vahan tanne ennen seuraavaa kokousta. Siis jatin Marianne av Gotebogrgin taakseni Messinan satamaan lahdin kohti seuraavaa paattia. Sen jalkeen monet asiat ovat muuttuneet ja tiedotuksellisista ja turvallisuussyista en tapahtumia viela enempaa availe. Kuitenkin kaikki jarjestelyt etenee eri paikoissa ja Freedom Flotilla III on valmis murtamaan Gazan saarron ja kamppailemaan gazalaisten ihmisoikeuksien puolesta.

27.6.2015 • Ilmo Suikkanen/rauhanpuolustajat Uusikaupunki

Tänään, 27 kesäkuu 2015, neljä venettä ja 2015 Freedom laivue III purjehtii lopulliseen määränpäähänsä Gazaan. Väkivallatomalla vastarinnalla he haastavat Israelin laittoman Palestiinan Gazan saarron. Saarto on jatkunut vuodesta 2007, jo 8 vuotta sillä on estetty purjehdus kansainvälisiltä vesiltä suoraan palestiinalaisten satamiin.

Laivue on määrä päästä Gazaan jo muutaman päivän sisällä. Osallistujat aluksella koostuvat noin 50 ihmisoikeusaktivistista, joukossa on toimittajia, taiteilijoita, ja poliittisten puolueiden edustajia 17 maasta.

Tämä purjehdus on jo kolmas Freedom laivue. Vuodesta 2008 jo yhdeksän venettä, on sitoutunut purjehtimaan Gazaan satamaan ja viedä avustustarvikkeita ja solidaarisuutta gazalaisille.

Avomerimatkailuun soveltuvaksi muunnettu kalastustroolari, "Marianne Göteborgin" lähti toukokuussa Ruotsista liittyäkseen laivueeseen. Se on tehnyt lukuisia julkisuustempauksia pitkin matkaa ympäri Eurooppaa.

Marianne on kuljettaa lastinaan aurinkopaneeleita jotka lievittävät vakavaa sähköpulaa Gazassa ja samoin lääketieteellisiä laitteita. Kolme muuta purjelaivat (Rachel, Vittorio ja Juliano II) ovat mukana Mariannen tehtävässä murtaa Gazan saarto. Solidaarisuutta osoitetaan 1,8 miljoonalle palestiinalaiselle Gazassa. Toimintaa jatketaan erilaisin ​​strategioin kunnes Gazan satama on auki.

Dr. Basel Ghattas, Israelin Knessetin jäsen sekä tohtori Moncef Marzoukia Tunisian ensimmäinen presidentti vuonna 2011 maassa tapahtuneen ensimmäisen kansannousun jälkeen. Parlamentin jäseniä mukana on Espanjasta, Jordaniasta, Kreikasta ja Algeriasta. Mukana on myös jäseniä Euroopan parlamentista. Kymmenen osallistujaa ja miehistön jäsentä ovat olleet mukana jo aikaisemminkin. Tiedotusvälineistä laivueella ovat edustettuna  Al Jazeera, Euronews, maori TV (Uusi-Seelanti), Al-Quds TV, Channel 2 TV (Israel) ja Russia Today TV, sekä useita riippumattomia sanomalehtitoimittajia.

Yli 100 europarlamentaarikkoa ovat allekirjoittaneet kirjeen Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan pääedustajan Federica Mogherinin tueksi. Freedom laivue ja vaatii lopettamaan Gazan saarron, on aika sanoa nyt riittää ja osoittaa, että kansainvälinen yhteisö seisoo solidaarisena palestiinalaisten rinnalla Gazassa.

Gazan saartoa murretaan taas rauhanomaisesti – Freedom laivue III perillä viikonvaihteen jälkeen

Wellu (video): Osallistun tämänvuotiseen Freedom Flotillaan, koska Gazan ihmiset ansaitsevat paremman elämän, he ovat ihmisiä kuten mekin

Gazaan on menossa myös myös turkulainen rauhan-aktivisti ”Wellu” Veli-Matti Koivisto, joka oli mukana myös vuonna 2012 kehitysmaapurjelaiva Estellellä tapahtuneella vastaavalla purjehduksella Gazan saartoa murtamaan. Silloin Israel kidnappasi Estellen ja laiva on yhä Israelissa.

– Toivon todellakin jotta kaikki ystavani pyrkivat loytamaan oman keinonsa tukea meita tavoitteissamme. Jokainen voi vaikuttaa joko ottamalla yhteytta Israelin konsulaattiin tai lahetystoon ja pyytaa heita paastämaan meidat vapaasti Gazaan. On niin Israelin kuin Palestiinan etu saada rauha alueelle ja ensimmainen askel on Gazan saarron purkaminen ja sotatoimein lopettaminen. Myoskin toivoisin suomalaisten poliitikkojen kantavan vastuunsa ja ryhtyvan puolustamaan ihmisoikeuksia ja vapautta kaikille kansoille.

– Poliitikon ensisijainen tehtava on palvella ihmista yksilona kuin myos yhteisoaan. Tata ei suurin osa heista taida muistaa. Nyt on hyva hetki heillekin tutustua YK ihmisoikeuksien artikloihin ja ne opittuaan pyrittava tekemaan voitavansa niiden eteen. Varsinkin nyt kun erilaiset aarivoimat nostavat paataan eri puolilla maailmaa on aika astua esiin ja osoittaa olevansa naiden arvojen takana.

Tietysti olisi viela suotavaa etta jos Israel valitsee taas vaaran tien ja aikoo pysayttaa Flotillan alukset, niin muistuttakaa heita siita etta aluksissa on rauhanaktivisteja, ihan tavallisia siviileja eri puolilta maailmaa jotka ei millaan tavalla uhkaa Israelin valtiota. Jos tavoitteemme onnistuu, se on myos Israelin etu.

Vakivaltainen alusten pysayttaminen on kansainvalisten lakien vastaista. Meilla on taysi oikeus purjehtia Gazaan. Toivon etta kaikki sujuu hyvin ja rauhallisesti, sanoo Veli-Matti Koivisto.


HUOM tuore tieto! 28.6.2015: Neljä alusta Marianne, Rachel, Vittorio ja Juliano II lähestyvät Gazaa, niissä on 47 ihmistä 17 maasta. Wellu Koivisto on Vittorio-aluksessa.                  LUE...

Tällä hetkellä la 27.6.2015 klo 13:30 troolari Marianne on kuvassa vasemmalla olevalla rajatulla alueella matkalla kohti Gazaa.

"FreedomFlotillan alukset ovat lähteneet Kreetan itärannikolta kohti Gazaa murtaakseen saarron. Olemme jo kansainvälisillä merillä ja etenemme kohti Gazaa 8 solmun vauhdilla.

Matka toteutunut tähän asti suunnitelmien mukaan. Kaikissa aluksissa ollaan hyvillä reippain mielin ja toivekkaina operaation onnistumisesta.

Terkkuja kaikille, pitäkää lippu korkealla!

seuratkaa tilannetta sivuilta: shiptogaza.se ja freedomflotilla.org" viestittää Wellu. Seuraa troolari Mariannea Välimerellä.

Veli-Matti Koivisto on monelle uusikaupunkilaiselle tuttu Estellen lukuisten Uudenkaupungin vierailujen ajoilta. Viime kesänä hän toimi Uudestakaupungista saaristoon, Isokariin ja Katanpäähän retkiä tekevän Brikatiiri MaryAnnin kapteenina. Kapteenin tehtä-vät ovat ensin Mariannella ja loppumatkalla jonkun muun Free-dom laivueen aluksella.  Katso video   Kuvia Estelleltä v. 2012.

Turkulainen merimies seilaa kohti Gazaa ja vaikeuksia Turun Sanomat25.6.2015 4:50                            LUE...

Mukaan menossa myös Wellu Koivisto

Gazan saartoa murretaan taas rauhan-omaisesti Avakka • Ilmo Suikkanen • 27.6.2015      LUE...

Perjantaina 19.6.2015 illalla kello 22 jätti troolari Marianne Göteborgista Messinan sataman ja on Sisilian itärannikkoa pitkin purjehtimassa ulos Joonianmerelle läpi Messinan salmen.

Tämän viikon aikana Marianne tapaa muita veneitä Freedom laivue III:sta. Yhdessä he yritä kulkea laittoman Gazan saarron läpi rauhaa ja väki-vallattomuutta noudattaen.

Mukaan on menossa myös turkulai-nen rauhanaktivisti ”Wellu” Veli-Matti Koivisto, joka oli mukana myös vuonna 2012 kehitysmaapurjelaiva Estellellä tapahtuneella vastaavalla purjehduksella Gazan saartoa murtamaan. Silloin Israel kidnappasi Estellen ja laiva on yhä Israelissa.

Wellu Koivisto on monelle uusikaupunkilaisille tuttu Estellen lukuisten Uuden-kaupungin vierailujen ajoilta.

Sisilian naiset vetoavat Gazan puolesta

freedomflotilla 25.6.2015   LUE...

Erään aikakauden loppu ja jäähyväiset vaaleanpunaisille laseille

UUSI TUULI RY • MAANANTAI 23. MARRASKUUTA 2015                                                   

Tänään maailma muuttui taas. Tänään pakattiin Uusi Tuuli ry:n arkisto pahvilaatikoissa farmariautoon, jolla yhdistyksen yli 30-vuotinen historia muutti Helsinkiin. Aurinkotehdas, jossa Uusi Tuuli on pitänyt toimistoaan jo yli 10 vuotta, puretaan pian. Sekalaiset ja järjestyksessä olevat mapit, monenmoiset valokuvat, diakuvat ja videonauhat, hennolla lyijykynällä nimetyt erilaiset muut tallenteet ja pari laivan mukana kiertänyttä näyttelyä on tästä edespäin Kansan Arkistossa kiinnostuneiden saavutettavissa ja hyvässä turvassa.


On ollut hämmentävää katsoa hiljaista rapistumista yhdistyksessä, joka joskus teki mahdottomia. Vaikeaa ja haikeaa pakata pois mappeja, joita on ollut aktiivisesti käyttämässä. Pakatessa ehti sivusilmällä vilkuilla kuvia ihmisistä, joita ei ole vuosiin nähnyt, mutta jotka ovat olleet tekemässä niitä ihmeitä. Onneksi Kansan Arkisto otti iloisena ja kiitoksella vastaan dokumenttiaineiston, jonka arvoa ei ole itse osannut nähdä enää aikoihin.


En osaa sanoa mitä olisi voitu tehdä paremmin. Miten olisi edelleen vain jatkettu, jatkettu s/v Estellen ja pyöräkirpputorin ja kaiken muun toiminnan kanssa. Kun kiristyneet satamakäytännöt, alati tarkentuvat merenkulkuvaatimukset ja mahdottomammaksi menevä miehitys hankaloittivat laivan käyttöä vuosi vuodelta. Rakentamiseen ja purjehtimiseen löytyi enemmän ihmisiä kuin pitkään ylläpitoon, eikä meistä viimeisinä vuosina päivätankkia täyttäneistä varmaan kukaan ole kaivannut siihen takaisin. Nykyisin ruotsalaisen Northern Breezin omistama s/v Estelle on edelleen Ashodissa, jonne Israelin sotilaat veivät sen kaapattuaan aluksen kansainvälisiltä aluevesiltä syksyllä 2012. Polkupyöräkirpputorista Uusi Tuuli luopui viime keväänä ja se myytiin hyviin käsiin uudelle Pyöräpaja Vapaa Rattaalle. Tosin Vapaa Rataskin joutuu väistämään Aurinkotehtaan häädön alta.


Kaikkein näivettävin on ollut kahden viimeisen Eu-projektin auditointi, joka on kestänyt jo kaksi vuotta eikä ole edennyt nähdäksemme mihinkään sen jälkeen kun toimitimme byrokratiakoneistoon viimeiset vastauksemme liki vuosi sitten. Yhdistyksen tulevaisuutta on vaikeaa nähdä valoisana kun ei voi lainkaan tietää koska ja miksi ja kuinka paljon Eu tulee karhuamaan projekteihin käytettyjä rahoja takaisin, jos tulee. Uusi Tuuli on silti tästä eteenpäinkin hengissä, vuosi kerrallaan muutaman Siemenpuusäätiön aktiivin voimin.


Tärkeintä Uudessa Tuulessa on omasta mielestäni aina olleet kuitenkin ihmiset. Ei se laiva tai fillarikirppari tai mikään muukaan. Uusi Tuuli oli kokoava tila, jossa ihmiset pääsivät kohtaamaan ja tekemään järkeviä ja mielekkäitä asioita paremman elämän puolesta. Jos yhdistystoiminta onkin saanut minut riisumaan vaaleanpunaiset lasit ja katsomaan maailmaa silmiin, ihmiset eivät ole pettäneet. Sama porukka pyörittää Turussa kahta mahtavaa polkupyöräprojektia, Maailmanpyörää Koroisilla ja Vapaa Ratasta. Sama porukka organisoi lahjoituksia ja toimintoja vastaanottokeskuksiin Aputehdas ry:ssä. Samat tyypit soittelee vieläkin viikoittain, edelleen on ystäviä ympäri Suomen, Euroopan ja maailman. Monet meistä lähti myös merille töihin tai dokumentoimaan maailmaa, järjestämään muita tapahtumia, työskentelemään isompiin kansalaisjärjestöihin tai muuten vaan oikeisiin töihin. Toiset meistä on poissa, ja heitä ikävöidään edelleen.Kiitos teille ja hyvää jatkoa,


-inka


Muistan hyvin sen lokakuun illan Uudenkaupungin silloisen telakan laiturissa vuonna 1995. Estelle oli ensimmäistä kertaa täällä. Siinä se lepäsi tyvenessä illassa purjeet osittain ylhäällä. Sen kymmenvuotista kunnostusremonttia oli kiinnostuneina seurattu Rauhanpuolustajien Uudenkaupungin yhdistyksen aktiivien parissa.. Moni – itseni mukaan lukien – oli epäillyt vahvasti tämän isojen poikien ja tyttöjenkin unelman toteutumista. Siinä Estelle kuitenkin silloin oli ja pieni purjealus alkoi yht’äkkiä näyttää suurelta. Toistakymmentä vuotta Estelle suuremmoisine miehistöineen oli yhdistyksemme jokavuotinen odotettu vierailija. Ilmo Suikkanen

Purjehdus pitkin Selkämerta Uudesta-kaupungista Olkiluotoon Greenpeacen väen ja Estelleläisten järjestämään ydinvoimanvastaiseen mielenosoituk-seen kesäkuussa vuonna 2008. Kohta ollaan perillä, Estellen sillä kertaa ”amatsoneista” muodostettu miehistö reivaa jo purjeita.

Ministeri: Jyri Jaakkolan murhan tutkimuksissa olennaista edistymistä         Yle Uutiset 20.2.2015           LUE...   

Neljä vuotta, seitsemän kuukautta ja seitsemäntoista päivää     HeSa 14.12.2014                    LUE...

Alkaako kuusi vuotta vanha murha ratketa?

Meksikossa murhatun ihmisoikeusaktivistin Jyri Jaakkolan tapauksessa tehty pidätys

Avakka 25.4.2016                                                                                     LUE...

Meksikossa on tehty pidätys liittyen suomalaisaktivistin murhaan. Syyttäjänvirasto kertoo, että Oaxacan osavaltiossa vuonna 2010 murhattujen aktivistien Jyri Jaakkolan ja meksikolaisen Alberta Cariñon surmatutkinnassa on edetty. Latinalaisen Amerikan Herald Tribunen uutisoinnista kertoi Iltasanomat.

– Epäilty tappaja otettiin kiinni Escuinapassa Sinaloan osavaltiossa epäiltynä todennäköisin syin murhasta ja murhan yrityksestä, kerrotaan Oaxacan osavaltion syyttäjänviraston tiedotteessa.

Jaakkola ja Cariño tapettiin lähes päivälleen kuusi vuotta sitten, 27. huhtikuuta 2010, heidän yrittäessään toimittaa ruokaa avustussaattueessa Triqui-intaaneille saarrettuun San Juan Copolan kylään.

Epäilty otettiin kiinni torstaina, kerrotaan Oaxacan osavaltion hallituksen tiedotteessa, ja Herald Tribunen tietojen mukaan epäilty vangittiin lauantaina. Vieläkään ei ole varmuutta johtaako

Mm. kehitysmaapurjelaiva Estellen toiminnassa mukana ollut Jyri Jaakkola teki aikoinaan  yhteisiä projekteja uusikaupunkilaisen rauhanpuolustajien yhdistyksen kanssa.

Me emme unohda.

No olvidaremos.

Jyri Jaakkolan ja Bety Cariñon murhaa ei ole unohdettu.Viime lauantaina 23.4.16 pidettiin Meksikossa muistopäivän mielenilmaus (ks juliste.

Ihmisoikeuspuolustajat Jyri Jaakkola ja Bety Cariño mur-hattiin viisi vuotta sitten Meksi-kossa. He olivat matkalla piiri-tettyyn San Juan Copalan kylään humanitaarisessa saat-tueessa, jota kohti aseellinen joukko avasi tulen. Meksikon viranomaiset ovat luvanneet selvittää murhat, mutta viiden vuoden aikana ketään ei ole saatu vastuuseen teoista.

Julisteen lähde Sami Laaksonen Meksiko

Sami Laaksonen epäilee Jyri Jaakkolan murhaajien tuomiolle joutumista:

Pidätyksiä tehty ennenkin ja usein kiinni otetaan "syntipukkeja", ei tekijöitä

Avakka • Ilmo Suikkanen • 27.4.2016

Meksikossa asuva ex-uusikaupunkilainen Sami Laaksonen on skeptinen Latinalaisen Amerikan Herald Tribunen uutisoinnin suhteen. – Täytyy taustatutkia paremmin, pidätyksiä on tehty ennenkin ja usein kiinni otetaan "syntipukkeja", ei tekijöitä, eikä varsinkaan niitä isoja kihoja, jotka kantaisivat poliittisen vastuun teoistaan.

En oikein usko mitään tahoa tässä asiassa, en suomalaisten näkemyksiä, enkä Meksikon syyttäjänvirastoa. Jyristä on tullut Oaxacassa ja tietyissä aktivistipiireissä Che Guevaran -kaltainen ikoni, joten siinä mielessä Jyri elää, vaikka historiallista totuutta tuskin saamme koskaan tietää.

Paljon olen saanut pettyä tämän jutun tiimoilta, muun muassa Suomen suurlähetystöön, ”vihreisiin sähläreihin”, valehteleviin osavaltion ja liittovaltion virkamiehiin ym. hoopoihin.

– No, se, kuten koko jutun taustasyyt sekä siihen johtaneet ikävät tapahtumat muodostavat pitkän tarinan. Silti on hyvä tiedottaa asiasta, vaikka vaikeaa se on luoda mitään sen laajempaa kuvaa asiasta Suomessa.